… hvorfor det er så nederen når folk stjæler ens ting

Som de fleste af jer ved, så sprang jeg for noget tid siden ud som selvstændig, og prøver nu at tjene lidt ved siden af min skole på at tegne. Det går faktisk ok. Vi lever ikke som konger og baroner (langt fra), men det går langsomt fremad, og det er hårdt arbejde. Jeg læser stadig ca. 25 timer om ugen, og så tegner jeg ca. 30-40 timer om ugen, og hvis jeg skulle regne en timeløn ud, så ville den sikkert ligge under minimumsgrænsen, men det gør ikke noget. For den følelse man får når man laver noget selv og folk gerne vil købe det, det er hele sliddet værd.

Mange af jer bruger tegninger fra bloggen på jeres Facebook eller egne ikke-kommercielle blogs, og det er jeg så glad for, specielt fordi I er virkelig søde til at huske at linke tilbage til mig, så det ikke ser ud som om det er jer selv der har lavet tegningerne. Det giver sig selv at alle de tegninger der ligger på siden er mine, med mindre andet er angivet. Det står faktisk også på siden. Der står også at de ikke må bruges i kommerciel sammenhæng.

Altså burde det ikke være nødvendigt at lave alt muligt tekst på tegningerne, så folk ikke hugger dem.

Alligevel har jeg nu (fordi I er så søde at fortælle mig det), fundet ud af at nogle af mine tegninger er blevet brugt i kommerciel sammenhæng, uden jeg hverken er blevet spurgt, blevet nævnt i forbindelse med tegningerne eller blevet betalt for dem. Nogle tænker sikkert “Kan det ikke være lige meget, tegningen var jo lavet, du har jo ikke haft ekstra arbejde ved det” eller “Sådan er det når man smider noget ud på nettet”. På en måde kan jeg godt sætte mig ind i tankegangen, men her er grundene til at det ikke rigtigt kan fungerer sådan i praksis.

 • Den lyserøde dame her på siden er MIG. Og jeg vil meget gerne selv bestemme hvad jeg har lyst til at reklamere for, hvis jeg skal reklamere for noget som helst!
 • Jeg kunne være ved at indgå et samarbejde med en konkurrerende virksomhed til den som har hugget tegningen, som så højst sandsynligt ikke ville have lyst til at lave et samarbejde længere.
 • Mine tegninger er min virksomhed, min løn, det der gør at jeg har råd til at putte agurk oven på min leverpostejmad. Hvis folk bare kan bruge mine tegninger som de lyster, så kan jeg jo ligeså godt bare lukke virksomheden.
 • Hvordan skal jeg kunne forlange, at nogle kunder skal betale for et produkt, når andre bare tager det? Det virker lidt unfair.
 • Det føles meget, meget, meget nederen at se sin tegning i en nyhedsmail, uden man bliver nævnt, og der så i bunden står at virksomheden som udsender mailen har copyright på indholdet i mailen – deriblandt så også min tegning… undskyld, men wtf?!?

Jeg har sendt den pågældende virksomhed en mail om hvor træls jeg synes situationen er, og at jeg ikke kan forstå hvorfor de ikke har kontaktet mig. Jeg prøvede selv at bruge Google image search til billedet, og min side kom frem på under ét sekund, så det kan jo ikke være fordi de ikke har kunnet finde mig. Samtidig har jeg også sendt dem en faktura, og synes endda selv jeg har været virkelig fair og flink, for jeg har udelukkende taget betaling for selve tegningen, og ikke engang noget erstatning eller truet med bål og brand.

Jeg har intet hørt fra dem. Og går egentlig heller ikke ud fra at jeg gør det. Så nu skal jeg til at finde/betale en jurist for at få betaling for noget nogen har stjålet fra mig, og det er så nederen. Tegningerne her på bloggen er lavet for at underholde jer, bloggens læsere, ikke for at fremmede mennesker skal bruge dem i reklamer for deres virksomhed. Jeg har slet ikke råd til at skulle ud og hyre hjælp til at få mine penge, men jeg bliver nødt til det, for den følelse jeg har rendt rundt med siden jeg opdagede hvad der var sket, er så nederen, at jeg er nødt til at gøre noget.

Jeg har ikke sat logo/vandmærke på mine tegninger før i tiden. Nogle bruger det nede i bunden af deres tegninger, men det kan ret nemt sakses ud. Så fra nu af kan det bare være, at jeg er nødt til at gøre sådan her med alle tegningerne:

121

God weekend herfra. Nu vil jeg prøve at læse lidt til eksamen, på trods af at jeg stadig er virkelig gal i skralden.

17 thoughts on “… hvorfor det er så nederen når folk stjæler ens ting

 1. Det er næsten lige før jeg synes du skal fortælle hvem synderen er, så vi kan boycotte dem, spamme dem med forargede mails eller bare lave telefonfis. Bare en lillebitte smule.

  1. Tror ikke det er specielt hemmeligt, idet der var en heftig debat på Facebook igår. 😉

   Og, nej bare fordi det ligger på nettet, er det ikke nødvendigvis gratis, specielt i kommercielle formål.

    1. Hej Louise.

     Debatten der blev omtalt er taget på min private, lukkede Facebook-side, ikke bloggens. Debatten er opstået da flere jeg kender privat og flere af bloggens læsere har modtaget den mail hvor min tegning er blevet brugt ulovligt, og derfor ved de hvilket firma der er tale om. Jeg har skrevet til virksomheden at jeg ikke selv nævner deres navn, men jeg kan jo ærligt talt ikke gøre så meget ved at andre har gjort det.

     Retsagen om ophavsretten skal jeg nok vinde, for de har helt misforstået hvordan den er skruet sammen. Men da de nu truer mig med bål og brand hvis jeg nævner deres navn, så ser jeg ingen grund til at gøre det. Det kan undre mig, for hvis de kan kan stå indenfor det de har skrevet og gjort, så kan jeg ikke se hvorfor de skulle være så bange for det eller føle sig nødsaget til at true mig på den måde, så jeg kan ikke tænke andet end det er en person der er presset der sender mig mailsne og jeg bare skal trække mig ud af det og lade en advokat overtage sagen. For den er tydeligvis kørt helt af sporet for dem.

 2. Sikke noget svineri! Jeg kan virkelig godt forstå, at du er sur over det. Forstår slet ikke at en virksomhed kan finde på sådan noget. Håber virkelig de tager sig sammen og giver dig dine penge 🙂

 3. Hvis der er folk, der reelt synes, at det da “kan være ligemeget” at nogen hugger dit arbejde, så synes jeg egentlig, det er okay at stikke dem en flad…

 4. GODT du får sagt fra overfor den slags misbrug af dit kreative arbejde – også selvom det tager tid fra din eksamenslæsning – det er så vigtigt at det ikke kan kategoriseres som overspringshandling.

  Jeg håber du får skovlen under firmaet – og din sindsro tilbage!

 5. Ja hold kæft hvor er jeg nysgerrig over hvem det er nu!!
  Men – hold fast, du har al mulig ret til betaling fra dem. Min far er fotograf og oplever ofte det sammen, og så sender han også fluks en faktura af sted og besked om, at betales den ikke, går han rettens vej. Håber det lykkes dig!!
  ps. Hvilke virksomheder i dagens Danmark er det lige, der ik svarer på mails medmindre de bevidst ikke gider? Bitches.

 6. Jeg ville slet ikke kunne koncentrere mig om eksamenslæsningen, hvis jeg var dig. Nøj, hvor ville jeg også blive vred:-( Held og lykke med i det mindste at få betaling for tegningen.

 7. Nogle mennesker kan bare ikke finde ud af hvad der er dit og mit, og måske også så talentløse, at de kun kan lukrerer på andres ideer, Der er faktisk en betegnelse for sådanne individer, SNYLTERE, ligeså trælse som flåt’er, og til tider spredende ubehagelige sygdomme :O. Håber sku du får skovlen under dem.

 8. Shit, hvor super nederen har man lige lov til at være? Bliver mega bitter på dine vegne 🙁
  Jeg synes også lidt, du skal sige, hvem det er, så vi alle kan sende sure fy-fy-mails til dem 😉 Håber du få læst til eksamen alligevel og lader det ligge lidt, selvom jeg ved, det er svært.

 9. God sent aften,

  tillykke med at du er blevet prof tegner:-)
  At nogen så stjæler ens værk, det er for surt og frækt.
  Gad vide hvad de får ud af det!!

  Men min datter har nævnt den problematik, hun arbejder som kunstner her:http://mariahoffbeck.blogspot.dk/2014/06/kunstudstilling-pa-holbk-sygehus.html

  Der er nok ikke andet for, end at holde øje med problematikken, for jeg tror det bliver meget værre årene frem med den nye regel vi er underlagt i EU.

  Ønsker dig dog al mulig held og lykke frem.
  Tina

 10. Har du overvejet at tage fat i din fagforening? Dansk Journalistforbund er gode til at hjælpe i disse situationer, hvis der er nogen, der ikke vil eller lige ‘glemmer’ at betale – det har jeg haft gavn af flere gange …

 11. Jeg er advokat og vil gerne skrive et brev til dem på dine vegne – helt gratis. Du kan bare kontakte mig på min mail så kan vi aftale nærmere. Ophavsretsbeskyttelse er vigtig.

  1. Hej Rikke 🙂 de har sådan set efterfølgende kommet med tilbud om ‘plastre på såret’ – problemet i det er bare at de igen og igen gentager at det gør de fordi de er flinke mennesker og ikke fordi jeg har ret til noget som helst, for jeg har ikke loven på min side, mener de. Jeg mener så noget andet og at jeg dermed har ret til erstatning.. Og ikke kun i form af nedladende mails og deres forsøg på at spise mig af med småpenge 🙂

 12. Hej
  Hvor ville jeg ønske, at du nævnte navnet så jeg til evig tid kunne boycotte dem, men DET er sikkert strafbart 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *