Hænger lidt med mulen …

1

De sidste par dage har jeg måtte sidde og sende sådan nogle nederen mails rundt til alle mulige mennesker. Som sikkert er søde og rare og alt muligt.

Sagen er bare den, at jeg det sidste stykke tid har fået flere og flere mails om at mine tegninger igen lå og rodede rundt alle mulige steder, uden min tilladelse eller uden at der stod at det var mig der havde lavet dem.

Den lette løsning ville være at skrive en signatur i bunden af hver eneste tegning. Men det vil jeg ikke. For det første fordi jeg synes det er grimt og skidebesværligt, og for det andet fordi at det skal jeg ikke. Folk har ingen ret til at tage mine tegninger, selvom den ikke står der. Det er ikke bare noget jeg siger. Sådan er loven.
Ej heller kommer jeg til at melde mig ind i alle mulige ting og få en fancy sticker på min side hvor der står “Fyfy! – må ikke bruges!” – for jeg synes det er grimt, og det er ikke noget jeg skal være med i for at folk ikke må bruge mine tegninger.

Misforstå mig ikke – jeg er virkelig glad for at I kan lide mine tegninger nok til at bruge dem til alt muligt. Og så længe det er f.eks. til at illustrere en pointe på din egen helt private blog, som ikke på nogen måde er knyttet sammen med noget du tjener penge på, så er jeg helt ok med det, så længe du husker at skrive hvem der har lavet den. Og hvis du f.eks. smider dem op på en Facebook gruppe eller side og tegningen ikke linker direkte til livefralolland.dk, så please husk at skriv at det er mig der har lavet dem.

Jeg er IKKE ok med at jeg kan finde hvad der minder mest om kollager rundt omkring på f.eks. Facebook, nogle hvor alle tegningerne endda er taget ud af sammenhængen og intet sted står der at det er mig der har lavet dem. Med mindre du først har kontaktet mig og betalt for rettighederne til tegningerne.

Jeg er heller IKKE ok med at de på nogen måder optræder for en virksomhed – hvad enten du har brugt dem på din blog der hører sammen med din virksomhed (som f.eks. min gør), sendt dem med ud i en nyhedsmail eller lignende, og der i øvrigt intet sted stå at det er mig der har lavet dem. Igen, med mindre du først har kontaktet mig og betalt for rettighederne til tegningerne.

Det er virkelig vigtigt, hvis min virksomhed skal overleve. For hvis din virksomhed bruger mine tegninger gratis, hvordan skal jeg så kunne opkræve penge for dem for andre? Det kunne være at jeg var ved at aftale et samarbejder med en af dine konkurrenter, og så ville de nok ikke bruge mig alligevel hvis mine ting ligger på din virksomheds side.

En anden ting i det er, at den her lyserøde dame på siden, det skal altså forestille at være mig selv. Og hvis jeg nogensinde skulle være med til at lave reklame for noget, så vil jeg meget gerne selv have lov til at bestemme hvad det skulle være. Derfor laver jeg stort set også altid nye figurer hvis de bliver købt til brug i forbindelse med dit/jeres arbejde.
Og for at være helt ærlig, hvis mine ting ligger og flyder rundt over det hele, så mister de også deres værdi. I værste tilfælde, så kan jeg ende med at blive beskyldt for at hugge mit eget arbejde, for det eneste tilfælde hvor du ikke behøver at skrive at det er mig der har lavet tegningerne, det er hvis du enten selv har lavet dem, eller købt rettighederne af mig.

Jeg har heldigvis verdens mest trofaste læsere der bombarderer min inbox lige så snart de ser mine tegninger ligge et eller andet sted. Det skal I fandeme have tak for. Jeg sætter mere pris på det end i overhovedet kunne forestille jer. Jeg hjerter jer helt vildt meget.

Så please, please, please – lad være med at bruge mine tegninger til det der falder under privat brug uden enten at linke til livefralolland.dk eller skrive at det er Live fra Lolland der har lavet dem. For jeg bliver simpelthen i så dårligt humør af at skulle skrive sure mails og erstatningskrav og ind imellem diskutere ophavsret og erstatning i uendelige tider. For til sidst alligevel at få ret.

Som udgangspunkt, så kræver jeg betaling for det som tegninger bliver brugt til (det kan være alt fra 1000-6000 kr.) + 100% i erstatning oven i hvis du bruger dem uden at spørge, så det bliver bare så meget dyrere for dig hvis du bruger dem uden forudgående aftale. Og ved du hvad, jeg bliver simpelthen så glad når folk skriver til mig først, at jeg som oftest giver en meget, meget billigere pris end jeg egentlig nok burde.

Senere i dag kommer der en sjov tegning. Det lover jeg. Jeg skal bare lige op med humøret igen inden jeg laver den.

 

12 thoughts on “Hænger lidt med mulen …

 1. Det er virkelig sejt og vigtigt at du skriver de sure mails, så du bibeholder dine rettigheder og dit levebrød. Kæmpe respekt for at du tør og vil. Og så kæmpe ikke-respekt til dem, der hugger tegningerne. Det er simpelthen så usselt. Jeg håber dit opråb her bliver hørt og taget til efterretning 🙂

 2. Det er en kamp du tager for alle andre små virksomheders vegne 🙂 Jeg er glad for du gider, og som du siger, den tegning vi fandt i morges havde jo intet med indholdet i artiklen at gøre! Så hvis han syntes at dine tegninger er fede så spørger man ski da i det mindste først! Jeg prøver også at opdrage mine små rideskoleveninder at deler man fotos taget af andre så skriver man i det mindste hvem der har taget dem, så kredit og evt fotoopgave kommer det rigtige sted hen. Men det er en svær opgave, vi er så vandt til at alt kan downloades og klippes og snuppes gratis uden at tænke på konsekvenserne for de udøvende kræfter. Min Hr. mand er musiker og har udgivet 2 albums og vi ELSKER koda herhjemme, itunes not så much… Penge for udført arbejde til dem der udføre det.

 3. Ja det er utroligt at folk ikke kan holde nallerne for sig selv. Det er ligesom at gå ind i andre folks haver og plukke blomster. Det må man heller ikke. Det kaldes tyveri. Håber at du får fat på synderne og en ordentlig betaling.

 4. Det er famende øv sådan noget! Har selv prøvet noget lignende og man bliver sgu bare så øv over det, døfor man får ikke æren for det uden navn 🙁
  Jeg valgte til sidst at smide en beskyttelses-html ind på min daværrende hjemmeside, så kun de mindre dumme kunne tag billederne, fordi kopier og sæt indfunktionnen ikke blev mulig. Du må lige hive fat i Daniel eller BitteBitte evt. Men det er også bare træls sådan noget, når man fjernermulighedden for dem som kan styre det :-/

 5. Sjovt nok så jeg idag på FB et opslag fra Jakob Olrik, som brugte en af dine tegninger. Et par timer senere var tegningen erstattet af noget andet 😉 Jeg forstår godt, at folk synes dine tegninger er fantastiske, og kan få lyst til at bruge dem. Men jeg forstår ikke, at virksomheder og mennesker, som selv rjener penge på at sælge deres ydelser, ikke ser sig for gode eller professionelle til at krænke andres ophavsret.

 6. Som uddannet journalist er jeg nok ekstra opmærksom på ophavsret, men seriøst, hvor svært kan det være at forstå, at bare fordi en tegning/et foto/en opskrift/whatever ligger gratis tilgængeligt på internettet, så tager man den ikke? Der er jo tydelige regler om kopiering af bøger, musik og alt muligt andet.
  Øv for dig!

 7. Æv altså! Det er utroligt så lidt folk fatter nogle gange, men du har ret; de skal betale når de bruger dine tegninger og de skal faktisk også spørge om lov først. De er nogle fuckhoveder.

 8. ØV hvor er det altså bare dårlig stil! Og selvom de her indlæg måske ikke er de mest muntre, så er jeg gad for at du sætter ord på problematikken. Det er sgu vigtigt! Dine tegninger er geniale, men folk skal da selvfølgelig betale, hvis de vil bruge dem, især i en kommerciel kontekst.

 9. Så er jeg ked af at nævne, at jeg er stødt på en. Troede det var efter aftale med dig, men eftersom at du skriver her, at den lyserøde dame ikke må bruges, så er det vidst ikke i følge aftale med dig. Så for nogle måneder siden, at sct. Mathias centret i Viborg, bruger den lyserøde dame som reklame, det var på deres facebook side.

 10. Så er jeg ked af at nævne, at jeg er stødt på en. Troede det var efter aftale med dig, men eftersom at du skriver her, at den lyserøde dame ikke må bruges, så er det vidst ikke i følge aftale med dig. Så for nogle måneder siden, at sct. Mathias centret i Viborg, bruger den lyserøde dame som reklame, det var på deres facebook side. Har taget et screenshot jeg kan sende, hvis du er interesseret?

 11. Hvor er det træls, at du er nødt til at blive ved med at gøre opmærksom på det her. Jeg kan på sin vis forstå, når “almindelige” mennesker gør det – hvis man ikke er vant til at tænke i forretning, så skænker man sikkert ikke en tanke, at der er nogen, der ejer sådan en tegning og har bygget sin forretning på den. Men alle de firmaer der. Øj, hvor jeg ikke fatter, at de ikke tænker længere end det… Røvhuller. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *