Noget om ophavsret og hvad du må og ikke må. Både langt og kort forklaret.

skaermbillede-2016-03-09-kl-12-36-21

Det kan være helt vildt forvirrende at finde ud af hvad man må og hvad man ikke må på det hersens internet, altså hvad må man tage, hvad må man dele og hvorfor og hvordan. Men reglerne gælder for alle. Altså, ligesom alle de andre regler der står i loven. For der er nemlig en lov der bestemmer hvad må gøre med billeder og tegninger og ting man finder på det her internet. Det hedder loven om ophavsret.

For at sige det meget, meget kort så er loven om ophavsret meget, meget simpel. Har du ikke selv taget billedet eller lavet tegningen, så må du ikke bruge den. Og med ‘bruge den’ gælder det også f.eks. at dele den på Facebook. Gør du det er det ulovligt, og ligesom med alt andet der er ulovligt, så kan man blive straffet for det, i det her tilfælde er det økonomisk du kan blive straffet for det. Og desværre kan man ikke slippe for at betale fordi man ikke vidste hvordan loven hænger sammen.

Og nu til en lidt længere forklaring … (der findes svar på de spørgsmål jeg får oftest i bunden af indlægget)

Generelt set, så står der i loven, at man ikke må gøre andres værker tilgængelige for offentligheden. Det vil sige, at hver gang du deler et billede (som du ikke selv har taget), en tegning (som du ikke selv har lavet) eller noget andet på f.eks. Facebook, så gør du faktisk noget du ikke må. Langt de fleste – også mig – har ikke rigtigt noget imod hvis du f.eks. deler en tegning på din personlige Facebook-profil, hvis bare du husker at skrive hvem der har lavet det – eller endnu bedre – linker til det originale indlæg. Det gør man sådan her:

Når du er inde på den side du gerne vil dele med folk på f.eks. Facebook, så stiller du dig oppe i adressefeltet og markere det og kopierer den …

771

Så går du hen hvor du gerne vil vise folk det, lad os sige Facebook, det er nu engang der de fleste deler ting med hinanden, så laver du et nyt opslag, og så sætter du det du netop har kopieret ind dér …
772

Grunden til at jeg f.eks. ikke har noget imod at folk linker til mine ting er, at det gør at der kommer nye besøgende til min blog som måske også kan lide det jeg laver og vil læse med fremover. Faktisk, så hver gang jeg ser en nogen der linker til noget jeg har lavet, så bliver jeg sådan helt …

omg

Personligt går jeg ikke bananas over at nogen på deres personlige Facebook-profil  f.eks. bruger en af mine tegninger som profilbillede eller lignende, så længe de bare skriver, hvem det er der har lavet den. Det skal man altid gøre, både med mine og også andre ting, som det aller-aller-allermindste.
Det er anderledes med virksomheder, politiske partier, Facebook-grupper, og kommercielle blogs (med det mener jeg f.eks. blogs der har reklamer på. Om du kun tjener 2 kr. om året på din blog er underordnet for mig. Er der reklamer på den, så er den kommerciel). Der skal man altid spørge først. Og det er ikke kun noget jeg har bestemt, det står også i denne dersens lov. Som regel siger jeg nej til den slags. For det første gider jeg ikke at agere gratis reklame eller være figur i en eller anden Facebook-gruppe for et politisk parti hvis holdninger jeg overhovedet ikke er enig i, eller reklamere for en fodboldklub jeg ikke holder med. Det her er mit arbejde, og jeg tegner gerne mod betaling for dig eller din virksomhed, men du må ikke bare gå ud fra at det er noget jeg gerne vil være med til og kopiere en af mine tegninger og bruge den til noget jeg ikke har sagt ja til at være med i.

Nu tænker du nok …

gratis

…og på sin vis kan jeg godt forstå dig. Men du er også nødt til at forstå mig (og andre tegnere, fotografer, tekstforfattere, osv. som nærmest på daglig basis kan finde deres billeder, tekster og tegninger alle mulige steder på internettet hvor de overhovedet ikke har sagt ja til at de må være). Det her er vores arbejde. Det er muligvis 110% sjovere end alle mulige andre jobs, men det er stadig den måde vi skal tjene vores penge på. Og hvis folk (ulovligt) tager det gratis, så kan det godt være lidt svært (eller sværere end det er i forvejen) at få ordenlig betaling for vores arbejde.
Det er noget vi har brugt tid på at lave. Det er tiltænkt at indgå i en speciel sammenhæng eller til at sælge til kunder der skal bruge det i en speciel sammenhæng.

så tænker du måske …

lille

…men hver eneste tegning du finder her på siden er kun tiltænkt til at figurere her. F.eks. i en sammenhæng som et længere indlæg eller bare den efterhånden 500 indlægs lange historie som denne her blog er.

Jeg kan ikke stoppe folk fra at bruge mine tegninger på deres blog, på deres virksomheders Facebook-sider, blogs og Instagram og hvad vi ellers har. Men de får alle en regning når det bliver opdaget, og afhængigt af omfanget har de en minimumspris på ca. 3500 og opefter. For når det først bliver opdaget, så skal du ikke bare betale for tegningen. Så skal du faktisk også betale 100% oven i tegningens pris som godtgørelse fordi du har brugt den uden at få lov, og det er så dumt.

Ok. I get it. Men hvad skal jeg så gøre hvis jeg finder et sjovt billede eller en sjov tegning og gerne vil bruge den? Hvordan kan jeg vide hvem der ejer den?

Mit bedste råd er at, med din mus, at højreklikke på billede og trykke ‘Søg efter billede på Google’. hvis man f.eks. gør det med en af mine tegninger, så får man det her frem:

77

…og som du kan se, så er der én ting der går igen – og det er adressen til min blog – altså kan man med overvejende sandsynlighed tænke, at det er der billedet stammer fra. Så kan man gå ind på siden og se om man kan finde en mailadresse til den der ejer siden og spørge om det er dem der har lavet tegningen, taget billedet, osv. og om man må bruge det. Er det besværligt? Ja. Skal du gøre det? Ja.
Ellers kan du gøre som de mange andre jeg sender fakturaer til fordi vi ikke har haft en aftale om at de må bruge mine tegninger, og få en dyr faktura. Hvis du ikke vil betale den, så kan du lade være, så bliver sagen sendt videre til retten. Jeg har fået medhold i alle de sager jeg har haft, og det betyder at du oveni den allerede dyre faktura du har fået også skal betale 500 kr. i retsafgift og renter til mig fra den dag jeg har sendt sagen til retten. Og det er jo bare så dumt. Og besværligt. Mere besværligt end at sende en mail og spørge om lov. Det synes jeg i hvert fald.

Den korte version:

Må jeg bruge en af dine tegninger som coverbillede på min personlige Facebook-profil?

Yes – jeg har lavet nogle specielt til formålet (bemærk, at der står Live fra Lolland i hjørnet på dem, det må ikke fjernes)

Må jeg kopiere en af dine tegninger og bruge den på min egen blog, min virksomheds hjemmeside eller Facebook-side?

Nej. Ikke som udgangspunkt. Men send mig en mail og hør ad.

Må jeg bruge andre tegninger eller billeder jeg finder på nettet på min blog, min virksomheds hjemmeside eller Facebook-side?

Nej, ikke før du har fået lov af dem som har taget billedet eller lavet tegningen.

Men hvad sker der hvis jeg gør det alligevel?

Så risikerer du at få tilsendt en regning for ulovligt brug af tegningen eller billedet. Og i følge loven har den der har lavet tegningen eller taget billedet ret til at sende dig den.

Kan du ikke bare skrive ‘Live fra Lolland’ i bunden på alle dine tegninger, så sker der ikke noget ved at de bliver delt?

Næh. Jeg synes det er vildt grimt og forstyrrende når det står der, og det giver ikke andre mere ret til at bruge tegningerne selvom det ikke står der.

Må jeg printe en af dine tegninger ud og sætte den på en sang jeg har skrevet til min mormors 70-års fødselsdag som vi skal holde i det lokale forsamlingshus? 

Ja, det må du gerne for mig. Men igen, andre kan have det på en anden måde, så spørg altid den der har lavet tegningen først.

Har du nogle spørgsmål, så bare skyd løs!

Ellers kan du læse mere om ophavsret på internettet her!

 

8 thoughts on “Noget om ophavsret og hvad du må og ikke må. Både langt og kort forklaret.

 1. Shiiiiiiiit der er folk der skylder mig penge så!! Har ofte fundet mine digte og noveller lagt op på diverse sider hvor enkelte endda har løjet og sagt de selv havde skrevet dem. Indtil videre har jeg haft kontakten hjemmesiden og gjort opmærksom på brud på min copyright og hintet til inddragelse af CopyDan’s advokater hvilket har resulteret i at brugeren er blevet blokeret og mine tekster slettet … Skulle satme have vist det med fakturaen. Hold da op.
  Hvem vurderer hvad kompensationen for et stjålet værk er?

  1. Ej. ja! Det skulle du da have vidst! Jeg beregner mine priser ud fra Journalistforbundets vejledende priser for illustrationer. Som oftest så sætter jeg den lavt (mener det er 1200-ish ex moms) for en tegning. Og så 100% oven i hvis den er brugt ulovligt. Dine ting må vel falde ind under noget forfatter-ting, ved ikke lige hvad taksterne er for det. Men du har altid en sag. Sørg for at tage screenshots af det hele og så send vedkommende en faktura (du må jo tage prisen ud fra hvad du – hvis nogle nu betalte dig for at skrive en novelle for dem (jeg tænker forlag eller sådan noget, jeg er ikke så velbevandret i den slags) og så lægge 100% oven i. Skriv endelig til mig, hvis jeg kan hjælpe dig med noget, det er sgu vigtigt at de rigtige mennesker får kredit for deres arbejde.

 2. Rigtig godt indlæg – nu er det forklaret, så alle burde kunne forstå det. Det er så ærgerligt at få stjålet sine ting. Jeg har flere gange fundet fotos fra min blog i sammenhænge, hvor jeg ikke havde givet tilladelse til, at de optrådte. Så bliver man sur! Hvis jeg bliver spurgt, om man må bruge mine billeder, er jeg som regel til at tale med 🙂

  1. Ja, sådan har jeg det egentlig også. Hvis det ikke er til noget reklame eller noget jeg slet ikke føler jeg kan stå indenfor, så siger jeg som regel ja. Jeg har også rigtigt mange gange tegnet gratis tegninger til sådan nogle mere velgørende ting, og det vil jeg altid gerne hvis jeg har tid og det er noget der rør mig. Men jeg gider ikke at folk bare går ud fra at det er okay.

 3. Eeiii nu er jeg ret ærgerlig over at min mormor ikke er her mere. Vild nedtur! Så må jeg nøjes med at nyde dine tegninger her på bloggen 🙂
  PS. Jeg håber at de fjolser som hugger dine tegninger får kløe i enden når de skal til at sove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *