Nogle råd du som kreativ selvstændig (måske) ikke kender

For meget kort tid siden gik den (endelig) op for mig, at hvis jeg skal klare mig som selvstændig, så er jeg nødt til at tage mit arbejde mere seriøst. Ikke forstået sådan at jeg egentlig ikke har taget arbejdet i sig selv seriøst, men måske mere mig selv og mine ting seriøst.

Af natur er jeg ikke den mest selvsikre person, og jeg har det med at undskylde min tilstedeværelse konstant og undskylde overfor hele internettet og andre mennesker at de skal døje med mine tegninger, og nærmest være så jublende lykkelig for at få en opgave (selvom jeg faktisk bliver tilbudt ganske mange), at jeg har siddet og brugt 10 timer på at lave tegninger og sælge dem aaaalt for billigt. For var der en ting det ikke gjorde, så var det at fremme min tro på at de ting jeg lavede rent faktisk havde en værdi, og folk fik noget ud af det. Jeg var træt af at undskylde. Og jeg var ved at kaste op over at høre mig selv hele tiden nedgøre mig selv og mine ting når jeg f.eks. var i nærheden af andre der havde mere erfaring end jeg havde. Og allermest træt var jeg af at leve fra betaling til betaling og ikke have overskud på firmakontoen.

Samtidig synes jeg også at det var en svær balance, for hvis jeg tog det seriøst, kom jeg så til at virke utaknemmelig? For det håber jeg aldrig at jeg holder op med at være (altså, taknemmelig) Og hvordan kunne jeg bevare den der totalt naive side af mig selv som er den jeg tegner om, når jeg samtidig med at jeg tog min virksomhed mere seriøst?

Derfor lavede jeg en plan for mig selv. Og som jeg tænker måske også kunne gavne andre kreative selvstændige der har haft de samme tanker som jeg måske kunne bruge, så derfor vil jeg dele den med jer her. Det er selvfølgelig ikke alle punkter alle kan bruge, men måske er der nogle ting du ikke har tænkt over, i forhold til både arbejdsprocesseer, fakturering, arbejdstider, osv.

Om selve arbejdet:

I en lang periode kunne jeg bedst finde på ideer når jeg satte mig ned foran computeren og ‘gik på arbejde’. Sådan er det ikke mere. Nu skifter det i perioder. Ind imellem får jeg flest ideer kl. 05 om morgenen i sengen, ind imellem kl. 20 i sofaen og i perioder fra 9-17 foran computeren. I stedet for at binde mig selv fast til mit skrivebord i 8 timer er jeg begyndt at ‘følge’ hvad min mavefornemmelse fortæller mig, og acceptere, at det er sådan det hænger sammen og efter jeg er begyndt på det har jeg arbejdet meget mere effektivt, og jeg har helt sikkert får lavet nogle af mine bedste ting i den periode. Det er klart, at hvis du har møder og aftaler, så er du nødt til at overholde dem og ikke bare ringe og melde afbud fordi din mavefornemmelse siger dig at hvis du ligger på sofaen og stener Netflix, så kommer du til at få nogle virkelig gode ideer.
Så – i det omfang du har mulighed for det – så giv dig selv lov til at arbejde med den kreative del af dit job på de tidspunkter og de steder det føles bedst. Efter 15 år med 9-17 job kan det være en KÆMPE udfordring at give sig selv lov til at arbejde på den måde, men for mig har det virket rigtigt godt.

Jeg bruger meget få timer af min dag på at tegne. Måske 3-4 timer, hvilket jeg ikke synes er særlig meget når jeg tænker på at det er det jeg lever af. Resten af tiden går med praktiske ting som regnskab, pakke bestillinger, besvare mails, møder, osv. Selvom de ting måske ikke er mine favoritting at lave, så er jeg i stedet begyndt at se dem som et tegn på at forretningen kører, og at det er en god ting.
Samtidig er det også rart at have noget at tage sig til de dage hvor der bare ikke kommer nogle ideer. For OMG, dem har jeg haft mange af. Jeg har heldigvis ikke misset en deadline endnu, men det har været tæt på nogle gange. Hvilket bringer os videre til næste punkt:

I det omfang du kan, så arbejd forud. Jeg skal f.eks. som regel aflevere mine striber til Hendes Verden ca. 8 uger inden bladet udkommer, men jeg sørger altid for at have lavet ekstra, så hvis jeg rammer en død periode, så behøver jeg ikke at stresse helt vildt over det. Det giver god ro i maven og en meget bedre nattesøvn når man ved at man ikke kun har 50 minutter fra man vågner til at finde på en idé, får den lavet og sendt afsted.

Indretning af arbejdsplads:

Da jeg havde mit gamle ‘almindelige’ kontorjob i en virksomhed var der selvfølgelig ikke plads til den helt store personlige indretning, og jeg havde heller ikke i samme omfang ‘brug’ for den for at udføre mit arbejde. Det er noget helt andet nu. Mit hjemmekontor er fyldt med alt muligt pynt og nips, simpelthen bare fordi at det for mig er mere rart at sidde og arbejde i, men det er bestemt en smagssag. Deler man kontor med andre kan der selvfølgelig være begrænsninger på hvor vildt man kan udfolde sig, men hvis man har kontor hjemme er det jo mest en selv der sætter grænserne.

Generelt har jeg: 

 • Computer, telefon, tegenbræt, papir og tegneredskaber indenfor rækkevidde – altså, sørg for at have de ting du bruger mest tættest på.
 • Gajoler, tyggegummi, osv. i nærheden. Jeg er storforbruger af gajoler, og hvis jeg skal rejse mig hele tiden for at finde dem, så giver det for meget spildtid.
 • Nu har jeg en webshop, og derfor har jeg en stor reol med mine produkter, kuverter, cellofanposer og andet emballage. Lige ved siden af har jeg et skrivebord hvor der er afsat plads til at stå og pakke, så ikke der skal rykkes rundt på alting hele tiden. Så er det hele meget lettere at gå til. 
 • Min computer foran et vindue, så jeg kan få lidt dagslys, selv på de dage hvor jeg sidder mange timer på mit kontor. 
 • Noget effektiv belysning, men jeg duer heller ikke til mega stærk belysning. Jeg har en lille skrivebordslampe, og ellers har jeg en lampe i min reol med mine produkter og et par andre lyskilder. Igen, det er smag og behag, så find ud af hvad der fungerer bedst for dig. 

 

fullsizerender-19

fullsizerender-20

fullsizerender-21

 

Regnskab, betaling og fakturering:

Afhængig af hvilken form for virksomhed du har, så stilles der forskellige krav til hvilke former for regnskab du skal lave og evt. aflevere. Jeg har en enkeltmandsvirksomhed og skal afregne moms hver halve år og angive min virksomheds over og underskud på min årsopgørelse og så betale skat af overskuddet. Jeg har 2 underkonti til min firmakonto (husk, at du skal have lavet sådan en hvis du ikke allerede har det). Den ene hedder ‘Moms’ og den anden hedder ‘Skat’ – det er ikke nødvendigt at have dem, men for mig er det en god hjælp. Så når jeg f.eks. får betaling ind for en faktura, så sætter jeg momsbeløbet ind på moms-kontoen, osv. På den måde er du altid sikker på at være med, også selvom du ikke er en haj til regnskab.
Sørg for at sætte dig ind i hvad det kræver at netop din virksomhedsform mht. regnskab, så du er på den sikre side.

Det er vigtigt at du holder regnskab over dine indtægter, udgifter, osv. Min mor er bogholder og har lavet sådan et helt sejt Excel-ark til mig, men der findes også masser af programmer i dag du kan bruge, som f.eks Economics. Min plan er egentlig altid at føre mit regnskab i hvert fald en gang om ugen, men jeg har været en sjuft til det og er alt for ofte endt med at sidde og hive håret ud af hovedet på mig selv 7 timer inden jeg skal aflevere mit moms-regnskab, og det er en af de ting der står højest på min ‘tag-din-virksomhed-mere-seriøst-liste’, for hvis jeg laver det hver dag, så tager det ikke mange minutter og så ved jeg altid at det er opdateret.

Når jeg har afleveret en opgave til en kunde, så sender jeg dem en faktura. Hvis ikke der er aftalt andet, så angiver jeg en betalingsfrist på 8 dage. Nogle vil så vende tilbage og sige at fordi de enten er en meget lille eller en meget stor virksomhed, så har de brug for 30 dage. Det går jeg altid med til.

Prissætning af dine produkter

Det her har været min helt store udfordring. Når jeg tænker tilbage, så har jeg ofte siddet og arbejdet mange, mange timer til en timeløn der efter moms og skat måske ligger på omkring en 20’er. Og det er helt uholdbart. Generelt har jeg det sådan at f.eks. håndtegninger jeg selv har siddet og hygget mig med og har bestemt hvordan skal se ud, de koster som regel mindre end en bestillingsopgave, for bestillingsopgaver er som regel langt mere omfattende end noget du har siddet og lavet af lyst.
Når du skal aftale en pris på en opgave med en kunde, så sørg for at have følgende på plads:

 • Hav altid helt på det rene om prisen er inkl. moms. Hvis du f.eks. aftaler en opgave skal koste 5000 kr. med en privatperson, så går de oftest ud fra at beløbet er inklusiv moms – omvendt med virksomheder, så går de ofte ud fra at de 5000 er uden moms. Så hvis du ender med at må æde den med en privatperson, fordi du ikke klart havde oplyst at de 5000 var uden moms, så er det ikke meget du ender med at tjene på opgaven.
 • Hav en helt fast aftale om hvor mange gange korrektur der er indeholdt i prisen. F.eks. at kunden får udkastet til opgaven og så kan komme med kommentarer som du så retter til i opgaven og sender den tilbage til kunden. Her vil jeg så sige at kunden har en sidste mulighed for at komme med indvendinger. Jeg har haft opgaver hvor kunderne har ombestemt sig en hel masse gange, og fordi vi ikke havde aftalt hvor mange gange korrektur der er med, så har jeg måtte fixe det for egen regning. Det er selvfølgelig noget andet hvis du ikke har lyttet ordenligt til kunden eller I har misforstået hinanden, men som regel ville jeg sige to x korrektur og ellers kan kunden få rettelser til en timepris på f.eks. 500 kr. – sørg altid for at give kunden et overslag over hvor længe rettelserne tager og hvor meget de kan forvente at blive faktureret. 
 • Husk at indregne tid til møder, besvarelse af mails fra kunden, osv. i din prissætning – hvis du f.eks. regner med at en opgave vil tage 2 timer, så nytter det ikke noget at aftale en pris med kunden på 2 timer, hvis I også skal holde et møde på to timer. Giver det mening?

Når du skal prissætte, så sørg for at være realistisk, så ikke du i sidste ende stort set sidder og arbejder gratis. Det her har virkelig været min største hurdle at skulle overkomme. Inkl. moms skal jeg helst have en timepris på 500 kr. Nogle vil mene at det er for højt, andre for lavt. men det er en pris jeg har det ok med. Når moms, skat, osv. er trukket fra så vil det betyde at jeg har udbetalt ca. 200 kr. til mig selv i timen, og det synes jeg ikke er højt når kunden får et unikt produkt. Har du f.eks. en uddannelse indenfor det du laver, eller meget mere erfaring, så kan du selvfølgelig sagtens gå meget højere op.

Husk at du af den pris du aftaler med kunden både skal betale moms, skat, din egen løn, feriepenge, pension, osv. 

Det har blandt andet også betydet at jeg f.eks. har sat nogle af priserne op i min webshop. For jeg solgte f.eks. plakater til sølle 25 kr. som var af præcis samme kvalitet papir, osv. som andre tager 200-300 kr. for. Og når det er prissat så lavt, så giver det også ofte et indtryk af at kvaliteten er dårligere end andres ting. Så jeg begyndte at tænke i hvad jeg egentlig reelt set selv ville give for f.eks. en plakat i stedet for at sælge den til en latterligt lav pris og så bare håbe på at kunne sælge et eller andet – og guess what. Jeg har solgt for mere efter jeg satte priserne op. Og da jeg opdagede det, var det første skridt på vejen på at blive mere seriøs med mit arbejde.

Jeg håber, at der er nogle af tingene her min egen lille plan som i måske kunne bruge. Hvis I har nogle spørgsmål, så fyr endelig løs, jeg vil svare efter bedste evne. Men mest af alt, så vil jeg prøve selv at huske, at man sagtens kan have en seriøs virksomhed og samtidig både have det sjovt og lave sjove ting som folk kan lide. Jeg håber, at det er ligesådan for jer.

—————
5 små råd
—————

 • Du kan nemt lave din egen webshop – der findes et hav af muligheder, selv bruger jeg Tictail, som er supernemt og brugervenligt. Du kan tilknytte nogle moduler så folk kan betale med f.eks. Paypal eller du kan tage imod kreditkort med Stripe – det kræver IKKE en kæmpedyr løsning med f.eks. Nets, med mindre du vil kunne tage Dankort. Altså ikke Visa-Dankort, men rene Dankort. Hvornår har du sidst set sådan et?
 • Måske har du ikke råd til at hyre nogle til at lave det endnu og har ikke mod til selv at give dig i kast med at lave en hjemmeside, men sørg altid for at din virksomhed kan findes på nettet – hav som minimum en Facebookside (og husk at brug den!).
 • Hvis du sælger fysiske ting som du skal sende ud til kunder, så kan du købe det meste emballage møgbilligt hos Jakodan – der køber jeg f.eks. mine lyserøde boblekuverter og mine lyserøde små papirposer jeg har med rundt når jeg er ude.
 • Arbejd aldrig gratis – med mindre det giver god mening. Da jeg lige startede op, så lavede jeg f.eks. et par striber til Dr. Oetkers Facebookside, Kagerullen (der havde ca. 100.000 følgere). Det gav god mening for mig dengang, og gav mig en masse nye læsere. Samtidig laver jeg også, når jeg har tiden til det, gratis tegninger til f.eks. små skoler der skal afholde et loppemarked for at samle ind til en ny legeplads, eller lignende. Du kommer til at få rigtigt mange ‘gode tilbud’ om mere eksponering, osv. men hvis mediet der henvender sig har 10 x så få læsere som du selv har, så kan det sjældent betale sig.
 • Hjælp andre på vej i din branche på vej hvis du kan – det kan være dig selv der har brug for en hjælpende hånd en dag. Der går intet fra dig i at give en opgave der ikke passer til dig videre til en ‘kollega’.
 • Hvis du ligesom jeg ikke er den bedste til at netværke, men godt kunne bruge lidt input, så find en plads i et kontorfællesskab hvor der også sidder andre kreative. Det er supergodt mht. sparring, og så får du også udvidet dit netværk.

Emily Salomon har også lavet en række virkelig gode tips til at arbejde hjemmefra, som er virkelig brugbare. 

6 thoughts on “Nogle råd du som kreativ selvstændig (måske) ikke kender

 1. Jeg er glad for at du vil holde op med at undskylde dig hele tiden. For du er hverken doven, uinteressant, dyr osv. osv., og selvom der self er en vis grad af jantelov, så sælger det én selv meget dårligt, hvis man hele tiden undskylder. Dine streger må ikke bruges af andre osv. og du skal ikke undskylde eller forklare hvorfor.
  Det er en fornøjelse at se din blog og opgaver bliver større og større. Og jeg synes din timepris er til den lave side som selvstændig. Folk som lærer folk at lave nyhedsbreve – tager 1600 kr! Og det kræver heller ikke en uddannelse.

  1. Hahaha, ja, men de ligger stadig på lur hele tiden, undskyldningerne! Men indtil videre har jeg taget mig selv i dem. Jeg tror jeg efterhånden har fundet ud af at jeg sagtens kan være taknemmelig over at folk kan lide mine ting, uden at undskylde for at de er som de er 😊

 2. Dejligt indlæg 🙂
  Jeg er selv så småt ved at kaste mig ud i selvstændigheden, og det er så fint at se, at det er nogle helt almindelige problemer jeg løber ind i. Jeg synes også prissætning er en svær nød at knække 😛
  Tak for et dejligt indlæg, og for alle dine dejlige tegninger 🙂

  1. Årh, jeg er glad for at der måske var lidt du kunne bruge! Og jeg tror at prissætning er noget af det sværeste. Jeg kender ikke nogen selvstændige der ikke har haft problemer med det!

 3. Jeg elsker din blog og dine tegninger, men får dårlig samvittighed over ikke at have betalt mere for den tegning du lavede af mig med crossfit og champagne.

  1. Det skal du bestemt ikke have! Det var ikke meningen med indlægget! Nu gik det lidt i ged fordi vores hund blev så syg, men pointen med de tegninger var rent faktisk at filme tegneprocessen (men fordi han var så dårlig og hele tiden skulle holdes øje med, så orkede jeg det ikke), for på den måde at få lidt mere gang i min Youtube-kanal. Men det er også derfor at jeg umiddelbart kun laver den slags måske en gang om måneden. Så der var lidt en mening med at lave dem til den pris dengang – det glippede så bare lidt fordi han blev syg, men jeg vil prøve at se om jeg ikke kan få det ordenligt op og køre igen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *